Dit jaar viert ABZee haar 10-jarig jubileum. Opgericht in 2014 door Joeri Fredriks, Rene van Hattem en Inge de Zeeuw, heeft ABZee zich een decennium lang ingezet voor het bevorderen van zeeveiligheid. De oprichters zagen een belangrijke leemte in de zwemvaardigheden van mensen die hun zwemdiploma hadden behaald, maar vervolgens in de zee wilden zwemmen of sporten. Deze kloof wilde ABZee dichten door educatie en praktische training aan te bieden over de stromingen en kennis over de zee.

De Missie van ABZee

ABZee, gevestigd in Scheveningen, richt zich op het geven van lessen over veilig zwemmen en sporten in de zee. Hun belangrijkste doel is om iedereen die naar de kust gaat bewust te maken van de gevaren en dynamiek van de zee. De school geeft uitgebreide uitleg over verschillende stromingen zoals muien, getijstroming en windstroming. Maar er wordt ook uitgelegd wat te doen bij een steek van kwallen of pietermannen en hoe te beschermen tegen de zon. Het is belangrijk dat strand bezoekers weten waar ze kunnen zwemmen en waar niet. Maar ook wat te doen in geval van nood bij zichzelf of een ander.

Praktische Trainingen

Een van de meest unieke aspecten van ABZee’s programma is de praktische ervaring die deelnemers opdoen. Na de theorie gaan zij daadwerkelijk het water in om te ervaren hoe het is om in een mui terecht te komen en vervolgens met de golven terug naar het strand te komen. Deze praktijkervaring is van onschatbare waarde en draagt bij aan het zelfvertrouwen en de veiligheid van de deelnemers.

Breed Publiek

ABZee biedt haar lessen aan een breed publiek: kinderen, ouders en kinderen samen, en volwassenen. Door dit aanbod zorgt ABZee ervoor dat iedereen, ongeacht leeftijd, de nodige kennis en vaardigheden opdoet om veilig van de zee te kunnen genieten. Het is wel belangrijk dat men al in bezit is van een zwemdiploma.

Samenwerking met Hulpdiensten en Surfscholen

Om een rol te spelen in gezamenlijke preventie, werkt ABZee samen met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade en lokale surfscholen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat er beter bereik is en kennis up to date blijft.

Terugblik op 10 jaar ABZee

In de afgelopen tien jaar heeft ABZee grote impact gehad in Den Haag en omstreken. Meer dan 4000 deelnemers hebben geleerd hoe ze veilig kunnen zwemmen en sporten in zee. De oprichters en hun team zijn trots op wat ze hebben bereikt en kijken uit naar de toekomst, waarin ze nog meer mensen willen bereiken en hen willen leren over de veiligheid in zee.

ABZee begon ooit met een programma van 4 uur lang waarbij de deelnemers na het mui zwemmen werden geïntroduceerd met surfen, kitesurfen en bodyboarden. Dit bleek geweldig leuk maar een veel te lang programma. Echter was wel duidelijk dat het nodig was om te focussen op de veiligheid en om een lesprogramma te maken. Er is gekozen voor verschillende onderwerpen en een interactieve workshop met filmpjes, werkvellen en leuke opdrachten.

Daarnaast was het belangrijk dat de deelnemers een veilige en leerzame ervaring hadden in zee. Als de condities in de zee het toelieten konden de deelnemers met een wetsuit en een zwemboei in de mui zwemmen en met de golven mee terug. Maar waren de golven te hoog dan gingen de deelnemers bodyboarden om te kracht van de zee te ervaren en te ervaren wat de stroming doet. Ook kwam het wel eens voor dat lessen werden afgelast de te harde storm of door onweer. Dit alles maakte het belangrijk dat de instructeurs allemaal gecertificeerde lifeguards moesten zijn en ook ervaren surfers.

De eerste lessen werden gegeven aan kinderen. Deze kinderen gingen vervolgens uitleggen aan hun ouders hoe de zee werkte. Dit bracht het idee om ook ouder en kind workshops aan te gaan bieden. Daarna wilden deze ouders ook wel eens met vrienden het water in, dus moesten we ook een volwassenen workshop gaan aanbieden. Dit geresulteerde tot het aanbod dat ABZee nog steeds heeft.

In de afgelopen jaren heeft ABZee mooie samenwerkingen gehad zoals met Hart Beach, The Shore, KNZB, KNRM, Haagse Reddingsbrigade, Katwijk Events, Surfschool Katwijk, Reddingsbrigade Hoek van Holland, The Hague Beach Stadium, Gemeente Den Haag, Basisschool Volle Leven ..

We kijken terug op succesvolle projecten zoals met de gemeente Den Haag waar er 150 kinderen uit Centrum en Laak op het strand is uitgelegd hoe de zee werkt. Met speciale dank aan Mara van der Schaaf die dit mooie project heeft geïnitieerd en uitgevoerd. Met de KNRM zijn we samen met Arie Verbaan en Mara van der Schaaf aan de slag gegaan om inwoners van Scheveningen tussen de 16 en 35 jaar op te leiden tot opstapper voor de KNRM of instructeurs van ABZee. Uit dit programma zijn nieuwe opstappers bij de KNRM aan de slag gegaan en nieuwe instructeurs bij ABZee.

Joeri Fredriks en Puck Dekkers hebben ABZee ook een tijdje geleid vanaf het oude antikraak gebouw dat naast de vuurtoren stond. Dit heeft bij ABZee weer tot nieuwe inzichten geleid en gezorgd voor een professionalising van de lessen. Tegenwoordig staat hier het gebouw Lumen met appartementen met uitzicht op zee. Tot op de dag van vandaag missen Joeri en Puck dit kantoor met uitzicht op zee nog steeds.

Een ander memorabel moment was bodyboarden met senioren! De oudste deelneemster was 81 jaar. Het was een geweldige dag met mooie golven, het enige probleem was dat we de deelneemsters niet meer het water uit wilden. De oudste deelneemster riep ” nee nu ga ik er niet uit nu weet ik hoe het moet!”.

De jaren erna heeft ABZee veel ingezet op samenwerkingen met lokale partijen en zorgen voor een goed bereik richting de doelgroep. Er zijn ook gesprekken geweest met de gemeente Den Haag en binnen de tweede kamer over een standaard programma over zee veiligheid. We hopen dat dit nog wat meer voeten in aarde gaat krijgen. We borduren hier graag op door naar de toekomst omdat we het belangrijk vinden dat iedereen leert over de zee en op een veilige manier kan genieten van het strand en de Noordzee.

Toekomstplannen

Met hun 10-jarig jubileum als mijlpaal, plant ABZee om hun aanbod verder uit te breiden en nieuwe programma’s te ontwikkelen die inspelen op de veranderende behoeften van zeezwemmers en watersporters. Innovatie en educatie blijven de kern van hun missie, terwijl ze blijven samenwerken met belangrijke partners om de veiligheid op zee te verbeteren.

Conclusie

Op naar de volgende 10 jaar! ABZee speelt al 10 jaar een leidende rol in het bevorderen van zeeveiligheid. ABZee is vastbesloten om nog vele jaren bij te dragen aan de veiligheid en het plezier van iedereen die van de zee houdt. Daarnaast is gebleken dat het water ons ongeacht leeftijd, allemaal verbindt.